Eλληνικά / English

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΩΣ, ΤΟ 65% ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΖΩΑ, ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Αν κάποιος αντιληφθεί πως το ζώο του έχει φάει φόλα ή οποιαδήποτε άλλη δηλητηριώδη τροφή, πρέπει άμεσα να το μεταφέρει στον κτηνίατρο, καθώς τα πρώτα λεπτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα, τόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο δολοφονίας ζώων. Ασυνείδητοι δηλητηριάζουν γάτους και σκύλους προκαλώντας απώλεια στις οικογένειες των οποίων είναι μέλη, στους κυνηγούς που τους θεωρούν καλύτερους φίλους και συνεργάτες τους στο αγαπημένο τους σπορ, αλλά και απέχθεια στην κοινωνία που δεν κατανοεί καθόλου αυτές τις ανήθικες πράξεις.

Τον τελευταίο χρόνο είχαμε αυξημένα περιστατικά κακοποίησης και δηλητηρίασης, κυρίως σκύλων, στη Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, την ώρα που η Πολιτεία έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία Αστυνομίας για τα ζώα. Οι καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στις φιλοζωικές οργανώσεις, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αλλά και σε διάφορες άλλες οργανώσεις πληθαίνουν αλλά δυστυχώς πολύ λίγες φορές έχει εντοπιστεί ο δράστης ή έχει αποδειχθεί η ενοχή υπόπτων, με αποτέλεσμα να μένουν ατιμώρητα δεκάδες περιστατικά. Η εγκληματική δράση εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων από άτομα, που παρασάγγας απέχουν από τον χαρακτηρισμό τους ως ανθρώπων, υπήρξε αντικείμενο έρευνας επιστημόνων εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθεί ο άνθρωπος;

Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής» ο Α’ Λειτουργός Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ψυχίατρος Γιώργος Μικελλίδης, ανέφερε ότι μελέτες παρουσιάζουν συσχέτιση μεταξύ αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας και πολλαπλής χρήσης ψυχο-δραστικών ουσιών. «Έρευνα στο Σικάγο αναφέρει ότι 65% των ατόμων που διαπράττουν αυτήν την ενέργεια ενάντια στα ζώα έχουν επίσης ιστορικό βιαιοπραγίας προς ανθρώπους».

Όπως είπε, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική, κρίνεται ως ανήθικη, απάνθρωπη και αντιβαίνει σε οποιοδήποτε κοινωνικό πλαίσιο. Εξήγησε μάλιστα πως έρευνες του «FBI» αναφέρουν ότι η βάναυση συμπεριφορά απέναντι σε ζώα προμηνύει ένα μεγαλύτερο έγκλημα, όπως φόνος ή βιασμός. Στις σχετικές δηλώσεις προέβη ο Ανώτερος Λειτουργός του «FBI», Νέλσον Φέρι, στη διάρκεια πρόσφατης παρουσίασης που ετοίμασε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών στις Η.Π.Α.

Ο γιατρός πρόσθεσε πως στην Αμερική το θέμα της κακοποίησης ζώων αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, με συνεχή ευρήματα που τονίζουν ότι η κακοποίηση ζώων στην παιδική ηλικία είναι συνήθης συμπεριφορά από κατ’ επανάληψιν δολοφόνους και βιαστές και ίσως με χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής διαταραχής, παρορμητικότητας και εγωκεντρικές συμπεριφορές, χωρίς καμιά ενοχή για τις πράξεις τους.

Ο Δρ Μικελλίδης είπε ότι τα τρία χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα άτομα με αυτού του είδους ψυχικές διαταραχές στην παιδική ηλικία είναι η βάναυση συμπεριφορά και κακοποίηση ζώων, ακολουθούν το άναμμα φωτιάς σε διάφορα μέρη και η ούρηση στο κρεβάτι μετά την ηλικία των 5 ετών. «Στη συνέχεια έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαμορφώσουν αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας συνδέεται με τραυματικά γεγονότα που συνέβησαν στην παιδική ηλικία και αφορούν είτε σε σωματική βία, είτε λεκτική από γονείς, συμμαθητές κ.λπ.

Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας

Αυτά τα άτομα που προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες απέναντι στα ζώα, εκδηλώνουν συμπεριφορές οι οποίες αντίκεινται στους νόμους, στο τι θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό και πολλές φορές χωρίς το αίσθημα ενοχής, κάτι που αυξάνει κατά πολύ την επικινδυνότητά τους προς τρίτα άτομα ή ζώα.

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζεται η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, ο Γιώργος Μικελλίδης απάντησε πως αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Συνήθως συστήνεται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία, στην οποία πολλές φορές τα άτομα αυτά εναντιώνονται λόγω του ότι απαιτείται χρόνος, αλλά επίσης τους «ξυπνά» αναμνήσεις του παρελθόντος που ήταν τραυματικές και δύσκολες γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα οι μισοί να σταματούν τη θεραπεία τους πριν ολοκληρωθεί.

«Ταυτόχρονα, πολλά άτομα δεν θεωρούν ότι έχουν πρόβλημα και δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι υπάρχουν δυσκολίες που αφορούν την προσωπικότητά τους. Πιστεύουν ότι η κοινωνία είναι λάθος και όχι αυτοί», είπε ο γιατρός. Εξήγησε ότι η ψυχοτρόπος αγωγή μπορεί να βοηθήσει μερικώς και να κατευνάσει τις επιθετικές συμπεριφορές, ωστόσο τα περισσότερα άτομα δεν οδηγούνται ποτέ σε γιατρό για να λάβουν θεραπεία. Ελάχιστοι επισκέπτονται ψυχίατρο για να λάβουν θεραπεία, εκτός και αν τους φέρουν οι οικείοι τους ή αν εκδηλώσουν ταυτόχρονα και άλλης μορφής ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη. Έρευνες δείχνουν ότι το 50% των ατόμων, ίσως και περισσότεροι, που βρίσκονται στη φυλακή υποφέρουν από διαταραχή προσωπικότητας.

Πώς να σώσουμε το ζωάκι μας;

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, μιλώντας στη «Σ», είπε ότι αν κάποιος αντιληφθεί πως το ζώο του έχει φάει φόλα ή οποιαδήποτε άλλη δηλητηριώδη τροφή, πρέπει άμεσα να το μεταφέρει στον κτηνίατρο, καθώς τα πρώτα λεπτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα. «Ο επαγγελματίες θα προβεί σε πλύση στομάχου για να αποφευχθεί η διασπορά του δηλητηρίου και του φυτοφαρμάκου στο έντερο», ανέφερε. Αν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ώρα που ο σκύλος ή ο γάτος μας έχει δοκιμάσει δηλητηριασμένη τροφή, τότε είναι πολύ αργά. Θα βγάζει αφρό από το στόμα και είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπευτεί, όπως είπε.

Ο κύριος Πίπης σημείωσε, μάλιστα, πως και οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν να δοκιμάσουν τροφές που πιθανόν να είναι μολυσμένες, όπως μικρά παιδιά.

«Πρέπει απαραίτητα να πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και αρκετό νερό. Το φάρμακο διαχέεται μέσω του αίματος και οδηγείται μέσω των βλεννογόνων στο έντερο», πρόσθεσε.

«Όσοι προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες είναι φονιάδες και είναι απόλυτα καταδικαστέες οι πράξεις τους. Εάν κάποιος δει οποιονδήποτε να προβαίνει σε αυτήν την ενέργεια να τον καταγγείλει άμεσα. Αυτή η πράξη κρίνεται ως ποινικό αδίκημα», κατέληξε.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως ορισμένοι προβαίνουν σε αυτές τις απόλυτα λανθασμένες ενέργειες για να εκδικηθούν τον γείτονα ή τον συγγενή, λόγω οικονομικών ή κοινωνικών διαφορών.


Πηγη:http://www.sigmalive.com/simerini/news/463280/dolofonoi-zoon-egklimaties