Eλληνικά / English

Κέντρο Διακρανιακής Μαγνητικής Θεραπείας rTMS

Στο Cyprus rTMS φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική και στους ασθενείς για να τους βοηθήσουμε με τις δυσκολίες τους με την χρηση τεκμηριωμένης ιατρικής.

Μαγνητική Διέγερση του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου

Audio Interview of a patient


H Διακρανιακή Μαγνητική Θεραπεία είναι μια μη επεμβατική θεραπεία η oποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα Νευρoψυχιατρικών διαταραχών:

Κατάθλιψη

Σχιζοφρένεια

Διπολική Διαταραχή

Aγχώδεις Διαταραχές

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Eξαρτήσεις

Διατροφικές Διαταραχές

Αυτισμό

​ΔΕΠΥ

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Άνοια/Νόσος Αλτσχάιμερ

Χρόνιος Πόνος

Ινομυαλγία

Νόσος του Πάρκινσον

Ημικρανίες

Εμβοές

Αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό

​Eπιληψία

Προβλήματα Mνήμης

Σύνδρομο Τουρέτ

Τι είναι το rTMS ;

To rTMS ( repetitive Transcranial Magnetic Stimulation ) είναι μια μη επεμβατική ιατρική θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί την επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση για τη θεραπεία της κατάθλιψης (FDA approved) και άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών. To rTMS είναι μια τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου που βασίζεται στην παραγωγή σύντομων μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας ένα μονωμένο πηνίο που τοποθετείται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής. Αυτά τα μαγνητικά πεδία είναι του ίδιου τύπου όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού των μηχανημάτων (MRI). Οι μαγνητικοί παλμοί παράγουν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί κυκλώματα νευρώνων. Η θεραπεία αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και καλά ανεκτή διαδικασία που μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με κατάθλιψη ή σε άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Διαδικασία

Η θεραπεία rTMS περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπείες. Για κάθε συνεδρία rTMS, θα πρέπει να είστε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην κλινική και θα κάθεστε στην καρέκλα θεραπείας. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας rTMS, θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά ή μαγνητικά ευαίσθητα αντικείμενα (π.χ. κοσμήματα, κλειδιά, πιστωτικές κάρτες). Επειδή το rTMS παράγει ένα ήχο κλικ με κάθε παλμό, θα έχετε ωτοασπίδες για την άνεση και την ασφάλεια σας .Το rTMS δεν απαιτεί αναισθησία ή καταστολή, οπότε θα είστε ξύπνιος και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας.

Ένα μέλος της ομάδας θεραπείας TMS θα τοποθετήσει πρώτα το κεφάλι σας στο σύστημα υποστήριξης της κεφαλής. Στη συνέχεια, το μαγνητικό πηνίο θα τοποθετηθεί απαλά πάνω από την πλευρά του κεφαλιού σας. Το μέλος του προσωπικού TMS θα προσαρμόσει στη συνέχεια τη συσκευή TMS, παρέχοντας μια σειρά από παλμούς έως ότου δίνει ακριβώς αρκετή ενέργεια ώστε να υπάρξουν συσπάσεις στο χέρι σας. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για να κάνει σύσπαση στο χέρι σας ονομάζεται το “motor threshold.” Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό κατώτατο όριο και οι θεραπείες γίνονται σε επίπεδο ενέργειας που είναι ακριβώς πάνω από το ατομικό όριο του ‘’MT’’. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα ακούσετε ένα κλικ και θα αισθάνεστε μια αίσθηση στο τριχωτό της κεφαλής .

Μετέπειτα το μαγνητικό πηνίο θα μετακινηθεί σε μια πλευρά του κεφαλιού σας, σε μια περιοχή του εγκεφάλου που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της κατάθλιψης ή άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών. Θα λάβετε τη θεραπεία ως μια σειρά από «παλμούς», με περίοδο «ανάπαυσης» ανάμεσα σε κάθε σειρά παλμών. Οι συνεδρίες θεραπείας είναι συνήθως 3-40 λεπτά.

Εκπαιδευμένο προσωπικό θα σας παρακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Θα μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία ανά πάσα στιγμή.

Αριθμός των θεραπειών

Ο ακριβής αριθμός των θεραπειών που λαμβάνετε δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Ο αριθμός των θεραπειών που θα λάβετε θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας και απάντησή σας στη θεραπεία και την ιατρική κρίση του ψυχίατρου . Οι θεραπείες rTMS συνήθως χορηγούνται πέντε φορές την εβδομάδα, αλλά η συχνότητα των θεραπειών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες σας. Συνήθως, οι ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίνονται στην rTMS βιώνουν τα αποτελέσματα από την τέταρτη έως έκτη εβδομάδα της θεραπείας. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο, ενώ σε άλλους μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Κίνδυνοι

Όπως και με κάθε ιατρική θεραπεία η rTMS ενέχει τον κίνδυνο παρενεργειών. Ωστόσο είναι γενικά καλά ανεκτή και μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών διακόπτουν τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Προτερήματα rTMS σε σχέση με φαρμακευτική αγωγή:

​To rTMS είναι μια επιλογή θεραπείας σε περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή ΔΕΝ έχει βοηθήσει τον ασθενή επαρκώς.

Επίσης είναι επιλογή θεραπείας όπου σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο ΔΕΝ θέλει να λάβει φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης τo rTMS υπερτερεί σε σχέση με μια συνήθη φαρμακευτική αγωγή στο ότι ΔΕΝ παρουσιάζει πιθανές παρενέργειες όπως πιο κάτω για παράδειγμα:

  • Αύξηση Βάρους
  • Σεξουαλικές Διαταραχές
  • Γαστρεντερικές Διαταραχές
  • Καταστολή
  • Θολή Όραση
  • Ξηροστομία

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

“Γιατρέ σήμερα μετά απο την θεραπεία είχα μάθημα και πιστεύετε ήμουν πολύ διαφορετική στο μάθημα. Το μάθημα έκανα έτσι όπως τα χρόνια που δεν ήμουν άρρωστη, ήμουν στον εαυτό μου. Ένιωθα την στιγμή, το παρόν, ήμουν ενωμένη με τον εαυτό μου! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό που κάνετε !!!! Και δεν θα πιστέψετε έχει 6 χρόνια που με το ζόρι μαγειρεύω και καθαρίζω το σπίτι τώρα σηκώθηκα και θα πλύνω τα πιάτα και θα μαγειρέψω με μεγάλη χαρά.”

“Γιατρέ μου γειά. Είμαι η χχχ και θα ήθελα να σου πω με μεγάλη χαρά ότι απο χθές Δευτέρα άρχισα να νιώθω επιτέλους καλύτερα μετά απο πάρα πολύ καιρό. Καλύτερα εννοώ ότι έχω συναισθήματα, νιώθω χαρούμενη…Είμαι η παλιά χχχ…Δεν έχω λόγια. Δεν μπορώ να εκφράσω όλα αυτά που νιώθω, χίλια ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σου. Αποδείχτηκε ότι το rTMS έκανε το θαύμα του…Να’σαι πάντα καλά. Ευχαριστώ…”

“Γιατρέ καλησπέρα! Σήμερα έγινε ένα θαύμα! Βρέθηκα με τις φίλες μου, πρώτα με την μία και λίγη ώρα πιο μετά με την άλλη. Και με τις δύο μιλάγαμε για κάτι δικό τους ξέρετε, τους άκουγα μέχρι το τέλος και καταλάβαινα το νόημα της συζήτησης! ‘Ενιωθα αυτά για τα οποία μιλάγαμε με τον νού μου! Ο εγκέφαλος μου ήταν χωρίς εμπόδια, τίποτα δεν με ενοχλούσε για να κάνω την συζήτηση και να μην καταλαβαίνω και πάλι. Γιατρέ νιώθω απελευθέρωση απο τα εμπόδια το οποία με μπλόκαραν τόσα χρόνια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για ότι υπάρχετε και για την δουλειά που κάνετε!!!”

Γιωργος Χαραλάμπους
Καλημέρα Γιώργο μου!!! Θα το γράψω δημόσια!!! εγγυημένη λυση!! Για πολλά και διάφορα προβλήματα…. Δεν είναι μόνο για ψυχολογικά, αλλά και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας!!!

“Γιατρε μου καλημέρα ! Έχει περίπου 10 ημέρες και αισθάνομαι τα σήματα που προέρχονται από την ντοπαμίνη, αυτά είναι σήματα ευτυχίας. Στην στιγμή εκείνη αισθάνομαι ικανοποίηση και εσωτερική ευτυχία, εσωτερική χαρά κάπου στα βάθη της ψυχής. Είναι τόσο όμορφο συναίσθημα !! Βρίσκοντας κάπου και κάνοντας κάτι ξαφνικά αισθάνομαι ένα κομμάτι ευτυχίας, μια χαρούμενη ευτυχία που είναι μέσα μου και μου θυμίζει τι υπάρχει εκεί !!! Είναι πολυ ωραια στιγμή ! Όλα θα έδινα για να την νιώθω για πάντα και να μην την χάσω !!!! Αισθάνομαι μέσα μου τα κομμάτια της ευτυχίας, τα οποία τοποθετούνται σε 2 παλάμες, αισθάνομαι τη βαρύτητά τους! Απίστευτο! Πιστεύω ότι θα έρθει η στιγμή που τα κομμάτια αυτά θα μετατραπούν σε ένα ενιαίο σύνολο !!!!! Αυτό είναι το όνειρό μου και η δίψα μου !!!! Γιατρέ μου από το βάθος της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστω και πάλι ! Δεν θα σταματήσω να τα λέω ! Σας ευχαριστω πολυ !!! Ευτυχώς που υπάρχετε !!! Ο θεός να σας δώσει δύναμη για να είσαστε κοντά μας όχι μόνο στις δύσκολες αλλά και στις ευτυχισμένες μας στιγμές γιατί της στιγμές αυτές zούμε χάρης εσάς !!!!!”

after 30 session with rtms…i am feeling happy…

thanks for all dr mikelides and all the team